najnovije vesti

Vašington i London špijunirali Izrael?

januar 29th, 2016 | by admin
Vašington i London špijunirali Izrael?
Info
0

Jerusalim — SAD i Britanija pratile su tajne letove i komunikacije izraelskih vazduhoplovnih snaga u hakerskoj operaciji koja datira iz 1998. godine.

To navode izraelski mediji pozivajući se na podatke koje je objavio bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden.

Izrael je izrazio razočarenje objavljenim podacima koje su danas prenela najmanje dva medija, a koji bi mogli da dodatno zategnu njegove odnose sa Vašingtonom posle višegodišnjeg sporenja zbog strategija o Iranu i Palestincima, navodi Rojters.

Najtiražniji izraelski list „Jediot Ahronot“ tvrdi da su američka NSA, specijalizovana za elektronski nadzor, i britanska služba GĆQ špijunirale misije izraelskih vazduhoplovnih snaga protiv Gaze, Sirije i Irana.

Špijunska operacija, pod šifrovanim nazivom „Anarhist“, sprovođena je iz baze na Kipru, a za mete je imala i druge bliskoistočne države, dodaje izraelski list.

Istovetni navodi su se pojavili i u onlajn publikaciji „Intersept“, čiji je jedan od saradnika Snoudenov poverenik Glen Grinvald, s tim da su tu objavljene i hakovane fotografije naoružanih izraelskih dronova.

„Jediot“ tvrdi da će i nemački magazin „Špigel“ u sutrašnjem izdanju objaviti članak zasnovan na podacima koje je odao Snouden.

Izrael niti potvrđuje niti opovrgava da ima naoružane bespilotne letelice, mada je jedan visoki vojni zvaničnik priznao da ih poseduje u tajnoj diplomatskoj prepisci sa SAD iz 2010, što je objavio Vikiliks.

Američka ambasada u Izraelu za sada nije odgovorila na upit da prokomentariše medijske navode, kao ni britanska, a ni Forin ofis se nije oglasio.

Izraleski ministar energetike Juval Stejnic, član bezbednosnog kabineta premijera Benjamina Netanijuha, umanjio je značaj medijskih navoda o špijunaži, ali je istakao da će pouke biti izvučene.

„Ne smatram da je ovo najdublja tajna, ali je svakako nešto što ne bi trebalo da se događa i što je neugodno. Sada ćemo morati da razmotrimo promenu sistema šifrovanja“, rekao je on izraelskom radiju Armi.

S obzirom na nesuglasice između Netanjahuove vlade i administracije američkog predsednika Baraka Obame zbog nuklearnih pregovora sa Iranom na čelu sa SAD, proteklih meseci su mediji dosta izveštavali o navodnim optužbama za međusobnu špijunažu između dva saveznika, navodi britanska agencija.

Comments are closed.