najnovije vesti

U Litvaniji pronađen tunel koji je Jevrejima služio za beg od nacista

jun 30th, 2016 | by admin
U Litvaniji pronađen tunel koji je Jevrejima služio za beg od nacista
Info
0

Nakon 71 godinu u šumi Ponar u Litvaniji pronađen je tunel koji su Jevreji koristili kako bi pobegli nacistima.

Oko 100.000 ljudi od kojih 70.000 Jevreja bilo je masakrirano i bačeno u jame u šumi Ponar u Litvaniji za vreme nacista. Posebna nacistička jedinica formirana 1943. godine, imala je zadatak da sakrije genocid pred nadolazećom ruskom Crvenom armijom. U Ponaru, na meti je bilo 80 zatvorenika iz koncentracijskog logora Stutthof.

Noću su zatvorenici držani u dubokoj jami koja je prethodno služila za pogubljenje Jevreja iz Vilne. Tokom dana su radili na kopanju masovnih grobnica, punili ih leševima, polevali gorivom i spaljivali.

Neki od zatvorenika pronašli su način da naprave tunel za beg iz jame koja je bila njihov zatvor. Tri meseca kopali su tunel kašikama i rukama. U noći, 15. aprila 1944. pobegli su kroz tunel.

Od 40 njih koji su krenuli, samo 15 je uspelo da pređe preko ograde logora i pobegne u šumu, ostale su upucali čuvari logora. Jedanaest ih je uspelo da se pridruži partizanima i preživi rat.

Još od 2. svetskog rata lokacija tunela bila je nepoznata. Sada, zahvaljujući zajedničkom radu dr Jon Seligmana iz Izraela, prof Richarda Freunda iz Hartforda, Paula Baumana iz Kanade i državnog jevrejskog muzeona Vilna Gaon, tunel je otkriven.

Dr Jon Seligman rekao je: “Kao Izraelac čija porodica potiče iz Litvanije, ovo otkriće tunela u Ponaru dovelo me do suza. To otkriće je svedok pobede nade nad očajem. Ne samo da nam predstavlja strahote Holokausta, nego i čežnju za životom.“

Izraelska ministarka kulture Miri Regev izjavila je o otkriću, “Ovo je uzbudljiv i važan pronalazak koji se protivi onima koji negiraju Holokaust. Napredak moderne tehnologije omogućio je jevrejskom narodu da otkrije još jednu herojsku priču koju su nacisti pokušali da sakriju od čovečanstva.“

Comments are closed.