najnovije vesti

U Jerusalimu pronađen očuvan antički mozaik

septembar 3rd, 2017 | by admin
U Jerusalimu pronađen očuvan antički mozaik
Info
0

Mozaik star 1.500 godina, otkriven u Starom gradu u Jerusalimu, ukrašavao je pod antičkog hostela koga su za smeštaj koristili hodočasnici.

Arheolozi sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i stručnjaci Izraelske vladine kancelarije za antikvitete veruju da je lokalitet na kome je moziak pronađen bio deo hostela za hodočasnike, koji su putovali u Jerusalim u vreme širenja hrišćanstva u Istočnom rimskom carstvu.

Natpis na grčkom posvećen je rimskom imperatoru Justinijanu I koji je, kada je prelazak Rimskog carstva u hrišćanstvo bio pri kraju, 543. godine sagradio veliku i kompleksnu crkvenu građevinu na Sionskoj gori.

Sama lokacija na kojoj je pronađen mozaik bila je posvećana devici Mariji i bila poznata kao Nova crkva.

„Natpis predstavlja posvetu graditelja sveštenika Konstantina. U njemu je pomenut i impreator Justinijan. Objekat je najverovanije korišćen kao hostel za hodočasnike“, rekao je arheolog Lea Di Senji sa Hebrejskog univerziteta.

Direktor iskopavanja David Gelman, iz Kancelarije za antikvitete, smatra da je ovo otkriće pravo „arheološko čudo“.

„Tokom vizantijskog perioda, crkve, manastiri i hosteli su zidani u delu grada severno od Damaske kapije i taj deo je postao jedan od najvažnijih i najživljih delova grada“, dodao je on.

Mozaik je otkriven tokom radova na postavljanju telekomunikacionih kablova.

Comments are closed.