najnovije vesti

U Jerusalimu pronađen kameni teg iz perioda Drugog Hrama

septembar 21st, 2016 | by admin
U Jerusalimu pronađen kameni teg iz perioda Drugog Hrama
Kultura
0

Rutinsko arheološko iskopavanje u sinagogi u starom gradu Jerusalimu koja je bila uništena od strane jordanskih vojnih postrojbi tokom Rata za neovisnost pretvorilo se u mnogo više od toga kada su nekoliko metara ispod zemlje pronađeni ostaci relikvija iz vremena Drugog Hrama.

Među pronađenim stvarima u jevrejskoj četvrti bio je i redak kamen na kojem je ugravirano ime svešteniške porodice, a koji je bio prekriven čađom još od vremena kada su Rimljani spalili Jerusalim.

Sinagoga Tiferet Israel u kojoj su vršena iskapanja bila je izgrađena tokom 19.-og veka i služila je kao jedna od dve glavne sinagoge u jevrejskoj četvrti zajedno sa Hurva sinagogom – u maju 1948.bombardovana je od strane jordanske vojske.

Obnova sinagoge započela je tek prije 10-ak godina, kaže arheolog dr.Oren Gutfeld, napominjući da izraelski zakon o antikvitetima nalaže da se prije bilo kakve obnove i gradnje izvrše iskapanja.

„Nakon što smo očistili ostatke iz 1948.godine, započeli smo sa iskapanjem u podrumu sinagoge i otkrili mikve (ritualne kade), sistem grejanja i delove lustera“, kazao je Gutfeld.

„A kada smo kopali dublje pronašli smo građevinu sagrađenu u vremenu Mamluka (13.-14.st.), koja je bila bizantinska struktura verovatno za neke javne svrhe.“

Približno tri metra ispod podruma bizantinska je građevina bila puna mozaika i freski po zidovima, što indicira da je bila za javnu upotrebu, a ne za stanovanje.

„Čim smo izvadili podove naišli smo na veoma masivan i dubok sloj čađe koja je ostala od požara 70.godine kada je grad spaljen do temelja“, rekao je Gutfeld.

„Svakog dana nakon završetka posla bili smo potpuno crni (od čađe), kao vatrogasci“, dodao je.

Nakon što su maknuli sloj spaljenih ruševina, pronašli su mikve iz perioda Drugog Hrama pored smočnice pune fragmenata glinenih i kamenih posuda, životinjskih kostiju i drevnih novčića.

Tokom požara i destrukcije nešto je blokiralo te prostorije i one su ostale zaleđene u vremenu od 2000 godina.

„Kada sam kopao po tom sloju čađe, našao sam kameni teg, a samo jedan od 600 takvih do sada pronađenih tegova iz perioda Drugog Hrama ima na sebi hebrejske znakove. Pogledao sam ga i nasmejao se sam sebi misleći da će možda ovaj imati znakove, a kada sam ga stavio u vodu i izvadio počeo sam sav da se tresem.“

Umakanje u vodu, kazao je Gutfeld, otkrilo je dva retka napisanog teksta.

„Donji redak bio je ime porodice velikih sveštenika po imenu ‘Katros’ napisano na aramejskom, a značenje gornjeg retka nismo mogli donedavno da razumemo zbog čega je publikacija ovog otkrića odgođena do sada.“, dodao je Gutfeld.

Nakon duge analize, otkriveno je da je prvi redak takođe potpis porodice, ali na staroperzijskom.

„Takvi kameni koristili su se kao tegovi na vagi – možda su čak merili i težinu hramskih stvari,“ objasnio je. „Zato ima smisla da je na kamenu napisano ime porodice.“

Gutfeld kaže i da je porodica Katros kritikovana u Mišni zbog korumpiranosti i kupovanja naslova sveštenika.

„U periodu Drugog Hrama bilo je veoma popularno kupovati svešteniški naslov,“, rekao je.

Razmišljajući o osećaju da je sudelovao u jednom od najznačajnijih istorijskih događaja za judaizam, Gutfeld kaže:

„Neverovatno je kada mislite o tome što kopate,“ te je dodao da su ljudi iz susedstva i rabini dolazili na iskopine i uzimali neke krhotine kao suvenire.

 

resized-gutfeld

na slici: dr.Oren Gutfeld, arheolog, na iskopinama u Starom Jerusalimu

Comments are closed.