najnovije vesti

U Izraelu pronađeno seme i odeća iz vremena cara Davida

mart 1st, 2016 | by admin
U Izraelu pronađeno seme i odeća iz vremena cara Davida
Kultura
0

Za stare rudnike bakra koji se nalaze u Timni, duboko u izraelskoj dolini Arava (pustinji), veruje se da su pripadali caru Solomonu. Suv vazduh pogodovao je neverovatnoj očuvanosti 3.000 godina starih organskih materijala, uključujući seme, kožu, tekstil i druge retke artifakte koji postaju prozor u kulturu i praksu onog vremenskog perioda.

Istraživački tim sa univerziteta u Tel Avivu pronašao je u Timni veliku kolekciju tkanina i odeće raznih boja, dizajna i porekla. To je prvo takvo otkriće tekstila koji datira još iz doba Davida i Solomona te baca novo svetlo na istoriju odevanja u Izraelu.

Undyed wool textile found at Site 34, typical of Iron Age Timna

Undyed wool textile found at Site 34, typical of Iron Age Timna

Ovo neuobičajeno otkriće otvara nove mogućnosti za istraživanje. “Nikad dosad na iskopinama u mestima poput Jerusalima, Megida i Hazora nije pronađen tekstil pa nam ovo daje jedinstven pogled na život onog vremena o kojem do sada nismo imali fizičke dokaze,” kaže dr.Ben-Josef, jedan od voditelja istraživanja.

“Raznolikost tkanina nam daje i nove važne informacije o Edomitima koji su se, prema Bibliji, borili protiv izraelskog carstva. Oni su bili zaduženi za taljenje bakra, što je bio veoma komplikovan proces.”

Kako bi podržali tu ‘plodnu dolinu’ usred pustinje, u kojoj se proizvodio bakar, trebalo je da se hrana, voda i odeća dovoze sa velikih udaljenosti kroz nemilosrdnu pustinjsku klimu. Poslednji pronalasci tekstila, od kojih su mnogi izrađeni daleko od Timne u specijalizovanim radionicama tekstila, daju nam uvid u praksu trgovanja i regionalnu ekonomiju onog vremena.

“Odeća koju smo pronašli najverovatnije je bila iz doline Jordana ili severnog Izraela. Većina odeće napravljena je od ovčije vune koja je bila retkost u tom periodu,” kaže Vanessa Workman, jedna od istraživačica u projektu. “To nam govori o njihovim naprednim i sofistikovanim umećima izrade odeće, kao i trgovačkim mrežama.”

Arheolozi su na istoj lokaciji nedavno otkrili i tisuće semenki biblijskih “sedam vrsta” – dve vrste žitarica (pšenica i ječam) i 5 vrsta voća (grožđe, šipak, urme, smokve i masline) koje se smatraju jedinstvenim proizvodima zemlje Izrael.

“Ovo je prvi put da je pronađeno ovako očuvano seme i to u tolikoj količini,” kaže dr Ben-Josef. “Sa unapređenjem moderne nauke, sada možemo da uživamo u istraživanjima koja su nam pre nekoliko decenija bila nezamisliva. Možemo da razumemo procese uzgoja koji su sačuvani u DNK semena.”

Comments are closed.