najnovije vesti

Teroristički napad u Jeruzalemu

oktobar 9th, 2016 | by admin
Teroristički napad u Jeruzalemu
Info
0

U terorističkom napadu u Jeruzalemu u nedjelju ujutro palestinski napadač pucao je iz automobila na izraelske civile te ubio dvoje ljudi.

Izraelska policija upucala je 39-godišnjeg napadača nakon 5-minutne potjere i okršaja oružjem u kojem su dvojica policajaca ranjena.

Prema izvještaju izraelskih medija, napadač je upucao petero Izraelaca prije no što ga je policija zaustavila u daljnjem napadu.

Dvije žrtve napada, 60-godišnja žena i 30-godišnji muškarac umrli su od zadobivenih rana ubrzo nakon što su prebačeni u bolnicu Hadassa.

Napadač je pucnjavu započeo u blizini tramvajske postaje na sjeveru Jeruzalema.

Islamistički pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, nije preuzeo odgovornost za napad, ali je u svojoj izjavi nakon napada prozvao pucnjavu “herojskom” i “normalnim odgovorom na izraelsku okupaciju”. Hamas je pozvao mlade Palestince da izvode takozvane napade “vuka samotnjaka” (samostalne napade) na Izraelce.

Današnji napad posljednji je u valu nasilja koje Palestinci vrše nad Izraelcima još od prošle godine, a koji uvijek doseže vrhunac u doba velikih židovskih blagdana kada su na snazi posebne mjere sigurnosti. U Izraelu i diljem svijeta Židovi su proteklog tjedna proslavili početak nove civilne godine (Roš Hašana), a ovaj tjedan obilježit će i najsvetiji od svih dana u godini – Dan očišćenja (Jom Kipur).

Proteklih mjeseci napadi su se ponešto prorijedili zbog većih sigurnosnih mjera koje su poduzeli Izraelci. Vojska je prošlog mjeseca razmjestila stotine vojnika kako bi ojačali zaštitu u na području Zapadne obale nakon niza napada noževima i automobilima koji su se tamo dogodili prije početka velikih blagdana.

Val nasilja koji je buknuo prošlog listopada do sada je odnio 42 života sa izraelske strane, a više od 500 Izraelaca je ranjeno u napadima, izvještavaju izraelski dužnosnici.

Comments are closed.