najnovije vesti

Sukobi u Izraelu nakon uvođenja novih sigurnosnih mjera

jul 23rd, 2017 | by admin
Sukobi u Izraelu nakon uvođenja novih sigurnosnih mjera
Info
0

Nove sigurnosne mjere koje su stupile na snagu nakon ubojstva dvojice izraelskih policajaca u blizini Brda Hrama u Jeruzalemu, izazvale su žestoke reakcije muslimanskog stanovništva.

S obzirom na veliku količinu oružja koju je izraelska policija pronašla na Brdu Hrama nakon ubojstva dvojice policajaca 14. srpnja, postavljeni su detektori metala na sve prilaze tom svetom mjestu na kojem je već desetljećima molitva dozvoljena isključivo pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti, dok je pripadnicima ostalih vjeroispovijesti omogućen samo povremeni turistički posjet.

Uvođenje tih novih sigurnosnih mjera izazvalo je protest muslimanskog stanovništva jer smatraju da tim mjerama Izrael želi narušiti dosadašnji status quo na toj lokaciji te preuzeti prevlast nad Brdom Hrama.

Posljednjih su dana stoga česti sukobi Palestinaca sa izraelskom policijom, ponajviše u središtu Jeruzalema, no napetost je kulminirala u terorističkom napadu u kojem je 19-godišnji Palestinac u petak uvečer ušao u kuću izraelske obitelji u mjestu Halamish i nožem izvršio masakr nad 70-godišnjim Izraelcem i njegovo dvoje odrasle djece koji su se, zajedno sa još 10-ak članova obitelji i prijatelja, okupili na šabatnoj večeri kako bi proslavili rođenje unuka. Još je nekoliko članova obitelji ranjeno, no svi su izvan životne opasnosti.

I dok Izrael oplakuje žrtve svakog napada i aktivno radi na unapređenju sigurnosti svih svojih građana, u Gazi se svaki teroristički napad slavi te se potiče i daljnje nasilje prema Izraelcima.

Za to vrijeme, svjetski mediji izvještavaju o novim palestinskim žrtvama (ubijenim teroristima), a Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se kako bi raspravljalo o mogućnostima smirivanja napetosti.

 

 

 

Comments are closed.