najnovije vesti

Sramotna rezolucija UNESCO

maj 8th, 2016 | by admin
Sramotna rezolucija UNESCO
Kultura
0

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u petak je pozvao osoblje UN-a na seminar o jevrejskoj istoriji, nakon što je UNESCO doneo rezoluciju u kojoj je odbio priznati vezu Jevreja sa Brdom Hrama, najsvetijim mestom judaizma.

Rezolucija koju je doneo UNESCO naziva Izrael “okupatorskom silom” i koristi arapske nazive Džamija Al-Aqsa/Al-Haram al-Šarif bez ijednog pominjanja naziva Brdo Hrama, kako ga nazivaju Jevreji. Tekst pominje Trg Zapadnog zida, ali pod znacima navoda, nakon arapskog naziva Al-Buraq.

Netanjahu je izjavio da je u šoku odlukom UNESCA da odbije priznati vezu Jevreja sa Brdom Hrama koje je za njih najsvetije mesto.

“Zato danas pozivam osoblje UN-a u Izraelu na seminar o jevrejskoj istoriji”, rekao je u svojoj izjavi Netanjahu.

“Ja ću da budem domaćin u kancelariji premijera, a seminar će da vodi vodeći učitelj jevrejske istorije.”

“Pozvani su i svi diplomati, uključujući diplomate zemalja koje su glasale za ovu odluku”, rekao je izraelski premijer nakon donošenja rezolucije o “okupiranoj Palestini”.

“Teško je poverovati da bilo ko, a naročito organizacija čiji je cilj očuvanje istorije, može da zanemari povezanost Jevreja sa Brdom Hrama koja traje hiljadama godina’’, zaključio je Netanjahu.

Odgovor na premijerov poziv na lekciju o jevrejskoj istoriji stigao je dan kasnije: „Ne hvala“, rekao je specijalni izaslanik UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolay Mladenov.

Rezoluciju UNESCA predali su Alžir, Egipat, Liban, Maroko, Oman, Katar i Sudan, a odobrena je od strane 33 zemlje među kojima su Francuska, Rusija, Španija i Švedska. Sedamnaest je zemalja ostalo suzdržano, dok je 6 glasalo protiv, a to su: Amerika, Estonija, Nemačka, Litvanija, Holandija i Velika Britanija.

Gana i Turkmenistan nisu prisustvovali glasanju.

Comments are closed.