najnovije vesti

SAD špijunirao izraelskog premijera?

decembar 31st, 2015 | by admin
SAD špijunirao izraelskog premijera?
Info
0

SAD je nadzirao komunikaciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, uprkos obećanjima da će ograničiti nadzor svojih saveznika nakon skandala s NSA, piše Wall Street Journal.

Na pitanje, Bela kuća nije ni potvrdila niti demantovala članak WSJ-a, koji citira više službenika američke administracije koji su želeli da ostanu neimenovani, ali je stavila naglasak na važnost američko-izraelskih odnosa.

„Ne sprovodimo obavještajne aktivnosti prema inostranstvu osim u slučajevima od posebnog interesa koji su i pitanje nacionalne sigurnosti. To se odnosi i na obične ljude i na svetske državnike“, rekao je za AFP portparol Veća za nacionalnu sigurnost Bele kuće.

„Predsednik (Barak) Obama rekao je u više navrata da je angažman SAD-a u smislu sigurnosti Izraela svet“, kazao je portparol.

Nakon otkrića o širini programa nadzora američke obaveštajne agencije NSA pre dve godine, Obama je obećao da ograniči praćenje čelnika savezničkih zemalja.

Ipak, po WSJ-u, on smatra da postoje razlozi vezani uz nacionalnu sigurnost koji opravdavaju program nadzora nekih čelnika, uključujući Netanjahua i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Comments are closed.