najnovije vesti

Preminula Shulamit Cohen Kishik – jedna od najvećih špijunki Mossada

maj 26th, 2017 | by admin
Preminula Shulamit Cohen Kishik – jedna od najvećih špijunki Mossada
Info
0

Bivša Mossadova špijunka, Shulamit Cohen Kishik (poznata pod nadimkom Shula), preminula je u Jeruzalemu u nedjelju, 21. svibnja u 100-toj godini života.

Shula Cohen rođena je 1917. u Buenos Airesu, a odrastala je u Jeruzalemu gdje se sa 16 godina udala za bogatog biznismena iz Beiruta, Josefa Kishika, koji ju je ubrzo nakon što su se vjenčali poveo sa sobom u Libanon. Do 24.godine Shula je rodila petero djece.

Nekoliko godina kasnije počela je raditi kao špijunka za Mossad (izraelsku tajnu službu) pomažući progonjenim Židovima iz arapskih zemalja da prebjegnu u Izrael te sakupljajući informacije o libanonskim vojnim aktivnostima. Mossad joj je nadjenuo nadimak – „biser“.

Prvi puta je uhvaćena 1952. i zatvorena na 36 dana. Devet godina kasnije, pobjegla je u Rim na tri mjeseca kako ne bi bila otkrivena, međutim je odmah po povratku u Libanon uhvaćena i optužena za špijunažu.

Ovog su ju puta podvrgli nezamislivim mučenjima tokom sudskog procesa te ju na kraju osudili na smrt vješanjem, no kazna je na zahtjev promijenjena u 20 godina teškog rada.

Shula se vratila u Izrael 1967. godine kada je izraelska vojska u ratu zarobila nekolicinu stanovnika Libanona pa su u zamjenu za njih tražili puštanje Shule i jednog izraelskog pilota iz libanonskog zatvora.

Po povratku u Izrael, Shula je bila volonterka u školama i vojnim bazama izraelske vojske, a u kasnijim godinama živjela je miran život u ortodoksnoj židovskoj četvrti Mea Šearim u Jeruzalemu.

Ove nedjelje, umrla je u 100-toj godini života te je pokopana na jeruzalemskom groblju Har HaMenuhot.

O njenom životu možete pogledati više u sljedećem dokumentarnom filmu:

Izrael opstaje: 3. Šula, devojka koja je postala špijun

 

 

Comments are closed.