najnovije vesti

Predsjednik Trump posjetio Izrael

maj 24th, 2017 | by admin
Predsjednik Trump posjetio Izrael
Info
0

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, u svoj prvi međunarodni posjet uvrstio je Belgiju, Saudijsku Arabiju, Vatikan i – Izrael.

Tijekom svog dvodnevnog posjeta Izraelu, Trump se sastao sa izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i predsjednikom palestinske samouprave Mahmudom Abbasom, a većinu vremena on i njegova supruga Melania proveli su u društvu izraelskog premijera Netanjahua i njegove supruge Sare.

Netanjahu je primijetio kako je ovo povijesni posjet američkog predsjednika jer je Trump prvi američki predsjednik koji je u svoje prvo putovanje uvrstio Izrael, istaknuvši time snažnu vezu između dviju država. Trump je isto tako i prvi američki predsjednik koji je tokom svog mandata posjetio Zapadni zid što ga se, kako kaže, posebno dojmilo.

U svom glavnom govoru koji je održao u Izraelskom muzeju u Jeruzalemu, Trump je rekao da su SAD i Izrael ne samo prijatelji, već i snažni saveznici te je obećao da će njegova administracija uvijek podržavati Izrael i da, sve dok je on na vlasti, Iran neće uspjeti u namjeri da uništi Izrael.

„Izrael je dokaz nesalomljivog duha židovskog naroda“, rekao je Trump koji je u svom obraćanju pozvao pripadnike triju najvećih religija da prevaziđu razlike koje priječe put do mira.

O miru je bilo riječi i u Betlehemu na sastanku sa predsjednikom palestinske samouprave, Mahmudom Abbasom koji je Trumpu objasnio da prepreka miru nije židovska religija, već okupacija i židovska naselja. Trump je, pak, vrlo otvoreno rekao da mir ne može pustiti korijenje tamo gdje se podržava i potiče terorizam i nasilje te je dodao da je potrebno iskorijeniti sve teroriste iz društva.

Svoju mirovnu misiju Trump je danas nastavio u Vatikanu na audijenciji kod pape Franje koju je, kako kaže, napustio „odlučniji nego ikad u namjeri da uspostavi mir u svijetu“, a već sutra čekaju ga sastanci u Bruxellesu.

 

Slikovni rezultat za trump western wall

Na slici: Predsjednik Trump pred Zapadnim zidom

 

Slikovni rezultat za trump yad vashem

Na slici: Predsjednik Trump i njegova supruga polažu vijenac za žrtve Holokausta u muzeju Jad Vašem

 

Slikovni rezultat za trump netanjahu

Na slici: Donald Trump i njegova supruga Melania u društvu izraelskog premijera Netanjahua i njegove supruge Sare

Comments are closed.