najnovije vesti

Potpredsjednik SAD-a posjetio Izrael

januar 24th, 2018 | by admin
Potpredsjednik SAD-a posjetio Izrael
Info
0

Potpredsjednik SAD-a, Mike Pence, boravio je proteklih dana u svojoj prvoj službenoj posjeti Izraelu.

U svom obraćanju izraelskom parlamentu, Pence je rekao da će SAD otvoriti svoju ambasadu u Jeruzalemu do kraja 2019. godine te potvrdio deklaraciju predsjednika Trumpa kojom SAD priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Unatoč tome što je Mahmoud Abbas odbio sastati se s njime, Pence je uputio poziv Palestincima da obnove pregovore sa Izraelom te je izjavio da će SAD poduprijeti rješenje dviju država ako se obje strane slože. Rekao je i to da predsjednik Trump za sada želi zadržati status quo na svetim mjestima poput Brda Hrama, odnosno Haram al-Sharifa.

U isto vrijeme, on je izrazio snažnu potporu Trumpove administracije Izraelu. U Knessetu je rekao, „Ja sam ovdje da prenesem jednostavnu poruku od srca američkog naroda. Amerika stoji uz Izrael. Mi stojimo uz Izrael jer je vaš slučaj naš slučaj, vaše vrijednosti su naše vrijednosti i vaša bitka je naša bitka. Mi stojimo uz Izrael jer vjerujemo u pobjedu dobrog nad zlom i slobode nad tiranijom.“

Potpredsjednik Pence istaknuo je povijesnu i religijsku povezanost koju židovski narod ima sa Svetom Zemljom. „Židovski se narod stoljećima držao obećanja koje je davno zapisano, a koje kaže da čak i ako budu raspršeni u najdalje dijelove svijeta, i od tamo će ih Bog sakupiti i dovesti nazad u zemlju koju su posjedovali njihovi očevi. Tokom 2000 godina izgnanstva, židovski se narod držao tog obećanja, čak i u najmračnijoj i najdužoj noći,“ rekao je Pence.

Govoreći u biblijskim terminima, rekao je da je „Izrael poput stabla koje je svoje korijenje pustilo duboko u zemlju svojih predaka, no kako raste, tako se sve više približava nebu. I danas, kao i svakog dana, židovska država Izrael i cijeli židovski narod, svjedočanstvo su Božje vjernosti.“

Prisjetio se i posebne veze između Židova i Amerike. „U priči o Židovima, mi uvijek vidimo priču o Americi,“ rekao je. „To je priča o izlasku, putovanju od progonstva do slobode, priča koja pokazuje snagu vjere i obećanje nade.“ Dodao je da su tokom generacija, Amerikanci uvijek bili gorljivi zastupnici težnje židovskog naroda da se vrati u zemlju svojih očeva i da potvrdi novo rođenje slobode u svojoj voljenoj domovini.

Istaknuo je da je bivši predsjednik Obama nanio veliku štetu toj posebnoj povezanosti dvaju naroda, no da Trumpova administracija pokušava ispraviti tu štetu, ne samo riječima, već i djelima.

Vezano uz Iran, čiji je režim Pence nazvao opasnim, diktatorskim i brutalnim, on je rekao da će se SAD povući iz katastrofalnog nuklearnog sporazuma ukoliko svi njegovi nedostaci ne budu uklonjeni. „SAD nikad neće dozvoliti Iranu da posjeduje nuklearno oružje,“ obećao je. „Osim nuklearnog sporazuma, mi također nećemo više tolerirati podršku koju Iran daje terorizmu, kao ni brutalne pokušaje da uguši vlastiti narod.“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu toplo je primio potpredsjednika Pencea. S druge strane, izraelski Arapi ustali su u znak protesta tijekom njegovog govora u Knessetu, držeći znakove na kojima je pisalo „Jeruzalem je glavni grad Palestine.“

Ayman Odeh, arapski političar, predvodnik stranke Joint List koja predstavlja palestinske građane u Izraelu, izjavio je da je potpredsjednik Pence „opasan rasist čija je jedina svrha u ovom posjetu da uništi svaku šansu za mir.“ Nakon njegova govora u izraelskom parlamentu, Odeh ga je nazvao „opasnim čovjekom sa mesijanskom vizijom kojeg je poslao još opasniji čovjek, politički piroman, rasist i onaj koji se miješa u tuđe poslove.“

Osim Izraela, potpredsjednik Pence posjetio je i Egipat i Jordan gdje se sastao sa čelnicima tih zemalja. Naravno, mir na Bliskom Istoku bio je jedna od glavnih tema svih sastanaka.

„Mi znamo da će mir zahtijevati kompromis, ali u jedno možete biti sigurni: SAD nikad neće kompromitirati sigurnost i zaštitu države Izrael. Svaki mirovni sporazum mora garantirati Izraelu mogućnost da se brani,“ rekao je između ostalog Pence u svom obraćanju Knessetu.

„Postoje oni koji ne vjeruju da se svijet može promijeniti; oni koji smatraju da smo osuđeni na beskonačno nasilje; da se pradavni sukobi ne mogu riješiti; i da je nada samo iluzija. Ali, dragi prijatelji, predsjednik Trump u to ne vjeruje. Ja u to ne vjerujem. A ni vi u to ne vjerujete.

Danas stojim u ovom gradu čije ime znači ‘mir’. I, dok stojim ovdje, znam da je mir moguć jer povijest bilježi da je Izrael već donosio teške odluke kako bi postigao mir sa svojim susjedima u prošlosti.

Posljednjih sam dana putovao u Egipat i Jordan, dva naroda s kojima Izrael već dugo dijeli plodove mira. Razgovarao sam sa egipatskim predsjednikom Al-Sissijem i jordanskim kraljem Abdullahom o njihovim precima koji su u svoje vrijeme uspjeli privesti kraju sukob sa Izraelom.

I takvi vođe svakog dana dokazuju da povjerenje može postati stvarnost među narodima koji ove drevne zemlje zovu svojim domom.

Sa tim sam vođama, kao i s vama premijeru, razgovarao o velikoj transformaciji koja se dešava diljem Bliskog Istoka u današnje vrijeme, te o potrebi da započne nova era suradnje u naše vrijeme.

Vjetrovi promjene već pušu cijelim Bliskim Istokom. Dugogodišnji neprijatelji postaju partneri. Stari suparnici pronalaze nove temelje za suradnju. A potomci Izaka i Jišmaela ujedinjavaju se kao nikad prije,“ rekao je Pence.

„Danas Židovi, kršćani i muslimani – više od polovice svjetske populacije, i gotovo svi stanovnici Bliskog Istoka – smatraju Abrahama praocem svoje vjere. U Jeruzalemu možemo vidjeti pripadnike svih triju velikih religija u neprestanom kontaktu jednih sa drugima. I tako danas, dok stojim u Abrahamovoj Obećanoj Zemlji, ja vjerujem da bi svi oni koji cijene slobodu i traže svjetliju budućnost, trebali svoje oči podignuti prema ovom mjestu i diviti se onome što gledaju.

Vjera židovskog naroda sakupila je dijelove i ponovo ih sastavila u cjelinu; uzela je biblijski jezik i krajolike iz Psalama te ih ponovo oživjela. Ta je vjera obnovila ruševine Jeruzalema i učinila ih ponovno jakima.

Čudo Izraela inspiracija je svijetu. Amerika je ponosna da stoji uz Izrael i njegov narod, kao saveznik i prijatelj.

Zato ćemo moliti za mir Jeruzalema, molit ćemo da oni koji vole Jeruzalem budu sigurni, da mir bude u njegovim zidinama.

I radit ćemo za svjetliju budućnost u kojoj će svi oni koji ovu drevnu zemlju zovu svojim domom sjediti svatko pod svojim stablom i nitko ih neće plašiti.

Sa nepokolebljivom vezom između naših dvaju naroda, i našim zajedničkim predanjem slobodi, ja iz srca kažem: Neka Bog blagoslovi židovski narod, neka Bog blagoslovi državu Izrael i sve one koji ovu zemlju zovu svojim domom, i neka Bog i dalje nastavi blagoslivljati SAD,“ rekao je u zaključnoj riječi potpredsjednik Pence.

Comments are closed.