najnovije vesti

Posljednji sastanak Obame i Netanjahua

septembar 22nd, 2016 | by admin
Posljednji sastanak Obame i Netanjahua
Info
0

Predsjednik SAD-a, Barack Obama, sastao se u srijedu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, vjerojatno posljednji puta prije odlaska iz Bijele kuće koji slijedi u siječnju iduće godine.

Dvojica vođa pred novinarima su, ispred hotela na Manhattanu u kojem su se sastali, izgledali iznimno prijateljski nastrojeni, stavljajući pod tepih godine prijateljstva prepunog kušnji.

Ali ispod osmijeha, Obama je dao do znanja da će u privatnom razgovoru pokušati nagovoriti Netanjahua da ponovno sjedne za pregovarački stol sa Palestincima te da zaustavi gradnju židovskih naselja na području Zapadne obale.

Visoki američki dužnosnici koji su pratili događaj rekli su da je privatni dio sastanka trajao nešto više od pola sata te da je Obama ukazao na duboku zabrinutost SAD-a zbog izgradnje židovskih naselja koja uništava izglede za mir.

No u javnosti, obojica su bili nasmiješeni i samo su kratko spomenuli napore za postizanje mira i druge teme oko kojih imaju podijeljena mišljenja. Riječ “Iran”, zemlja čiji nuklearni program je bio izvor velike napetosti između Izraela i SAD-a, nije spomenuta niti jednom.

Strane moraju “održati živom mogućnost postojanja stabilne, sigurne države Izrael u miru sa svojim susjedima te palestinske domovine koja će biti ostvarenje težnji palestinskog naroda,” rekao je Obama u kratkom obraćanju novinarima prije privatnog razgovora sa premijerom, dodajući da će ovaj sastanak iskoristiti kako bi se upoznao sa izraelskim pogledom na prilike i izazove koji predstoje u sljedećih nekoliko godina.

Obama je dodao i da “suosjećamo sa svima koji su bili ranjeni – kako Izraelcima, tako i Palestincima” te je rekao, “Očigledno je da postoji velika opasnost ne samo od terorizma, nego i od izbijanja nasilja.” Tada je primijetio: “Zabrinuti smo također i zbog izgradnje židovskih naselja.”

Netanjahu je rekao Obami da Izrael nikad neće odustati od cilja da postigne trajni mir.

Obama je izjavio da je Netanjahu uvijek bio iskren sa SAD-om te da je suradnja između Jeruzalema i Washingtona u posljednjih šest godina bila vrlo dobra.

Netanjahu je svoj govor započeo zahvalom predsjedniku Obami na nedavnom potpisivanju ugovora prema kojem će SAD dati Izraelu 38 milijardi dolara pomoći u svrhu samoobrane te je govorio o snažnoj vezi između Izraela i SAD-a, posebno na polju sigurnosti.

“Mislim da mnogi ljudi ne razumiju dubinu i širinu tih odnosa,” rekao je.

Premijer je istaknuo izazove s kojima se suočava Bliski Istok – nepopustljivi fanatizam s jedne strane te prilike za uspostavljanje mira sa druge strane.

Istaknuo je i to da Izrael nema boljeg prijatelja od SAD-a, i obratno, te zahvalio predsjedniku Obami u ime izraelskog naroda za njegov doprinos sigurnosti Izraela. “Obamin utjecajan glas odjekivat će još desetljećima nakon završetka njegove predsjedničke dužnosti,” rekao je Netanjahu.

Također je pozvao predsjednika Obamu da posjeti Izrael.

“Želim da znaš, Barack, da ćeš uvijek biti naš dobrodošao gost,” rekao je Netanjahu te uputio poziv predsjedniku da dođe u posjet njegovoj privatnoj rezidenciji u Cezareji, istaknuvši da se u blizini nalazi golf teren na kojem bi Obama mogao unaprijediti svoju “izuzetnu” igru.

“Dogovorit ćemo se za čaj,” odgovorio je Obama. Kasnije je rekao da će često posjećivati Izrael kad završi sa svojom dužnosti “jer je to predivna zemlja sa predivnim ljudima.” Naglasio je i da će njegova žena i kćerke uživati u činjenici da kao običan građanin neće morati sudjelovati u političkim pregovorima.

Obama se osvrnuo i na bivšeg izraelskog predsjednika, Shimona Peresa, koji je prošlog tjedna u 93.godini života doživio moždani udar te mu je poželio brz oporavak.

Istaknuo je da je Peresovo predsjedništvo bilo vođeno imperativom održanja snažnog Izraela koji je u mogućnosti braniti se te da je to imperativ također i SAD-u. “Novi ugovor o pomoći koji je SAD sklopio s Izraelom, daje Izraelu mogućnost da se brani u periodu regionalnih teškoća, opasnosti i nesigurnosti.”, rekao je Obama.

Budući da njegovo predsjedništvo završava za nekoliko mjeseci, a Netanjahu će još neko duže vrijeme ostati na dužnosti izraelskog premijera, Obama je rekao da želi iskoristiti ovaj sastanak kako bi se upoznao sa time kako Izrael vidi budućnost te kako bi bio siguran da će put prema miru ostati otvoren. “Nadamo se da ćemo nastaviti biti efektivan partner Izraelu u pronalasku pravog puta prema miru,” zaključio je.

Dvojica vođa, svaki praćen svojim timom pomoćnika i diplomata, sastanak su održali prije Glavne skupštine UN-a na kojoj će Netanjahu govoriti u četvrtak. Očekuje se da će pozvati civilizirani svijet da podrži Izrael u njegovoj borbi protiv terorizma.

Prije premijera Netanjahua, forumu će se obratiti i predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas te iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Comments are closed.