najnovije vesti

Poslednji jemenski Jevreji stigli u Izrael

mart 23rd, 2016 | by admin
Poslednji jemenski Jevreji stigli u Izrael
Info
0

Devetnaest poslednjih preostalih Jevreja iz Jemena stiglo je u Izrael u tajnoj operaciji kojom je Izrael spasio članove jemenske jevrejske zajednice od brutalnog građanskog rata.

Jedan od njih, rabin, sa sobom je doneo i oko 500 godina star svitak Tore čije odnošenje iz Jemena predstavlja kraj za jemensku jevrejsku zajednicu.

Većina jemenskih Jevreja kojih je u prošlom veku bilo oko 50.000, uselilo je u Izrael tokom gotovo sedam desetleća tajnih operacija koje su sada privedene kraju.

Pedeset Jevreja izabralo je da ostanu u Jemenu, većina od njih u glavnom gradu Sanaha, blizu američke ambasade. Taj je grad 2014. godine pao pod kontrolu pobunjeničkog Huti pokreta čiji je slogan “Smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevrejima, pobeda Islamu“.

Sedamnaest evakuisanih stiglo je u Izrael u nedelju, a još ih je dvoje stiglo nekoliko dana ranije.

“To je veoma značajan momenat za državu Izrael i za imigraciju Jevreja.“, rekao je Natan Šaranski, vođa Jevrejske Agencije za Izrael. On je proglasio završenom „istorijsku misiju“ sakupljanja jemenskih Jevreja u Izraelu.

Dodao je da je „ovime završeno poglavlje istorije jedne od najstarijih jevrejskih zajednica u svetu, ali da će jemenski Jevreji svoj doprinos nastaviti da daju u državi Izrael.“

Jevreji su na području Jemena prisutni od prvog veka pre nove ere gde su do sada živeli sa susedima Muslimanima. Većina jemenskih Jevreja dovedena je u Izrael 1949. i 1950.godine u Operaciji „Čarobni tepih“.

Izrael je od njegovog priznanja 1948. vršio mnogo tajnih operacija kako bi Jevreje iz raznih zemalja preselio u Izrael. Jevrejske zajednice iz Sirije, Iraka i Etiopije većinski su preseljene u Izrael.

Comments are closed.