najnovije vesti

Poljska donosi novi zakon o Holokaustu

februar 7th, 2018 | by admin
Poljska donosi novi zakon o Holokaustu
Info
0

Nacrt novog zakona o Holokaustu koji je podržao poljski predsjednik Andrzej Duda, izazvao je oštre reakcije izraelske javnosti.

Prema nacrtu novog zakona, zabranjeni će biti izrazi poput ‘poljskih logora smrti’. I, iako su se i Njemačka i Izrael složili da taj izraz nije precizan i točan, drugi dijelovi zakona izgleda kao da žele sa poljskog naroda maknuti svaku odgovornost za sudjelovanje u ratnim zločinima.

Između ostalog, zakon uređuje i sljedeće: „Svatko tko kaže, javno i suprotno činjenicama, da su poljski narod ili država Poljska odgovorni ili suodgovorni za nacističke zločine počinjene tokom Drugog svjetskog rata ili druge ratne zločine protiv mira, protiv čovječanstva; kao i onaj tko time znatno umanji odgovornost pravih počinitelja navedenih zločina – bit će podložan novčanoj kazni ili zatvorskoj kazni u trajanju do tri godine.“

Poljski premijer pokušao je opravdati takav zakon rekavši da Poljska u vrijeme Drugog svjetskog rata nije bila samostalna država, već su njen teritorij dijelili Njemačka i Sovjetski Savez, pa tako nije moguće kriviti tu zemlju za zločine koji su u njoj počinjeni tijekom rata.

 

Comments are closed.