najnovije vesti

Papa Franjo u rimskoj sinagogi: Sukob reči i dela

januar 17th, 2016 | by admin
Papa Franjo u rimskoj sinagogi: Sukob reči i dela
Info
0

Papa Franjo pozvao je na promociju mira, opraštanja i života u govoru u rimskoj sinagogi koju je posetio u nedelju poslepodne.

Na snazi su bile posebne mere sigurnosti. Oko rimske sinagoge postavljeni su detektori metala, a oko 800 pripadnika snaga reda bdelo je nad posetom pape Franje jevrejskoj zajednici. To je treći pohod jednog pape velikoj sinagogi glavnog italijanskog grada, nakon prve istorijske posete Jovana Pavla II. 1986. godine, i Benedikta XVI. 2010. godine.

„To je treća poseta pape sinagogi, a mi imamo uzrečicu da ono što se ponovi po treći put postaje tradicija“, rekao je glavni rabin Riccardo Di Segni u svom pozdravu papi.

Franjo je ponovio izreku Jovana Pavla II, kada je pre 30 godina ušao u rimsku sinagogu, kako su Jevreji starija braća hrišćana. Važno je da se međusobno poštujemo i da sarađujemo, kazao je Franjo, koji je svojedobno naglasio, a na što su danas podsetili govornici, kako hrišćanin ne može da bude antisemita.

„Nasilje čoveka nad čovekom je u kontradikciji sa svakom verom, a posebno s tri monoteističke: hrišćanske, judaističke i muslimanske“, kazao je Franjo i naglasio kako je „život svet“. Bog je svim ljudima dao život, „Bog je Bog života“, kazao je Franjo i dodao kako je svaka osoba naš brat, bez obzira koja je njegova vera. Franjo je govorio i o novim odnosima između katolika i Jevreja nastalim posle Drugog vatikanskog koncila, a sada nakon 50 godina Vatikan je obznanio novi dokument u kojem se naglašava kako „Katolička crkva ne vodi, niti ohrabruje nikakvu institucionalnu misiju usmerenu prema obraćanju Jevreja“.

Pre 50 godina Drugi vatikanski koncil je objavio izjavu Nostra aetate s kojom se otvorio period dijaloga između Katoličke crkve i judaizma, a sada je Franjo potvrdio kako se više nikada nećemo vratiti u predkoncilijansko razdoblje. Novi dokument odražava neka teološka pitanja jevrejsko-hrišćanskih odnosa, a potpisali su ga kardinal Kurt Koch, pročelnik Papinskog veća za odnose s drugim religijama, potpredsednik Brian Farrell i sekretar tog veća Norbert Hofmann.

Riccardo Di Segni, glavni rabin jevrejske zajednice u Rimu, kazao je kako su na susret s papom Franjom stigli jevrejski predstavnici iz celog sveta, i brojni rabini, italijanski, izraelski… Di Segni je istaknuo kako su religijske razlike bogatstvo za društvo; donose mir, napredak, te su stoga u potpunoj suprotnosti s onim što se događa zbog uznemirujućih znakova koji dolaze iz drugih religija.

No, pre samog poseta pape rimskoj sinagogi, rabin De Segni izjavio je i to da neki potezi Vatikana ne mogu da budu prihvaćeni od jevrejske zajednice. Ranije ovog meseca, na snagu je stupio sporazum kojim se reguliše život katoličke crkve na palestinskim teritorijima. To je prvi sporazum sklopljen između Vatikana i “države Palestine“ nakon što je UN prepoznao Palestinu kao državu 2012.godine.

papa3

Pre toga, u maju prošle godine, papa Franjo rekao je palestinskom vođi Mahmudu Abasu da je on “anđeo mira“. A godinu pre toga, on je svoju posetu Izraelu započeo u Vitlejemu (koji nije na izraelskoj teritoriji) i zaustavio je svoj papamobil kako bi molio pored barijere koju je Izrael podigao oko grada na zapadnoj obali.

papa2

Takvi su potezi uznemirili deo jevrejskog stanovništva koji smatra da papine reči i dela pokazuju da ne stoji na strani Izraela, već na strani Palestine.

Comments are closed.