najnovije vesti

Papa Franjo sastao se s Abbasom povodom otvaranja palestinske ambasade u Vatikanu

januar 15th, 2017 | by admin
Papa Franjo sastao se s Abbasom povodom otvaranja palestinske ambasade u Vatikanu
Info
0

Predsjednik Palestinske samouprave, Mahmoud Abbas, sastao se u subotu, 14. siječnja, sa Papom Franjom povodom službenog otvorenja palestinske ambasade u Vatikanu. Abbasu je ovo do sada treći susret sa Papom.

Otvaranje ambasade, koja djeluje još od oktobra 2016., naglašava priznanje Palestine kao samostalne države od strane Vatikana. Vatikan je već 2015. godine priznao Palestinu kao samostalnu državu.

Papa Franjo i Mahmoud Abbas u svom su razgovoru, koji je trajao 20-ak minuta, dotaknuli pitanje mira na Bliskom Istoku te izrazili nadu da će, uz podršku međunarodne zajednice, mirovni proces krenuti dobrim smjerom.

Inače, njihov susret dogodio se samo dan prije mirovne konferencije u Parizu na kojoj se planira raspravljati o pitanju mira na Bliskom Istoku te tjedan dana prije inauguracije novog američkog predsjednika, Donalda Trumpa, koji je najavio da će američko veleposlanstvo u Izraelu preseliti iz Tel Aviva u Jeruzalem. Abbas je u jučerašnjem obraćanju novinarima nakon sastanka sa Papom najavio da će, ukoliko do toga zaista dođe, taj čin postati prijetnja mirovnom procesu budući da Palestinci Jeruzalem smatraju glavnim gradom Palestine.

 

 

Comments are closed.