najnovije vesti

Oštar govor premijera Netanyahua pred skupštinom UN-a

septembar 22nd, 2016 | by admin
Oštar govor premijera Netanyahua pred skupštinom UN-a
Info
0

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je u četvrtak govor u Glavnoj skupštini UN-a u New Yorku prilikom kojeg je pozvao predsjednika Palestinske samouprave, Mahmouda Abbasa, da se obrati izraelskom narodu u Knessetu u Jeruzalemu.

Zauzvrat je ponudio da će rado doći i govoriti o miru u palestinskom parlamentu u Ramalli.

„Put do mira prolazi kroz Jeruzalem i Ramallu, a ne kroz New York“, poručio je Netanyahu.

Ponovivši svoj uporni poziv za direktnim pregovaranjem sa Palestincima, Netanyahu je odbacio mogući plan UN-a da jednostrano nametne rješenje konflikta.

„Mi nećemo prihvatiti nijedan pokušaj UN-a da diktira uvjete Izraelu,“ rekao je Netanyahu.
„Pozivam predsjednika Abbasa: na tebi je izbor. Možeš nastaviti poticati mržnju kao što si to učinio danas ili se možeš konačno suprotstaviti mržnji i zajedno sa mnom raditi na uspostavi mira između dva naroda.“

Svoj je govor Netanyahu započeo osudivši UN za neprekidno optuživanje Izraela, nazivajući takve postupke „sramotom“ i „moralnom lakrdijom.“ Također je nazvao UN-ovo Vijeće za ljudska prava „šalom“, a UNESCO „cirkusom“.

„Što prije prestane UN-ova opsesija Izraelom, to bolje. Bolje za Izrael, bolje za vaše zemlje, bolje za sam UN,“, kazao je.

Predvidio je da će se promjene dogoditi uskoro. „Dame i gospodo, imam jednu poruku za vas danas: Spustite svoje oružje, rat protiv Izraela u UN-u je završio,“ rekao je premijer članovima skupštine. „Promjena će se dogoditi u ovoj dvorani jer vlade u vašim zemljama ubrzano mijenjaju svoje stavove prema Izraelu i prije ili kasnije to će utjecati i na način na koji vi glasate ovdje u UN-u“, poručio je okupljenima.

„Sve više nacija vidi Izrael kao potencijalnog partnera. Svjetski vođe sve više prepoznaju da je Izrael moćna zemlja sa jednom od najboljih obavještajnih službi na svijetu. Zbog našeg iskustva i dokazanog kapaciteta za borbu protiv terorizma, mnoge od vaših zemalja traže našu pomoć u održanju sigurnosti.“

Netanyahu je naglasio da „izraelski diplomatski odnosi doživljavaju revoluciju“, osobito u odnosu sa arapskim zemljama u regiji koje su počele prepoznavati Izrael kao svog saveznika protiv radikalnog islama i terorizma.

U vezi izraelsko-palestinskog konflikta, premijer je rekao da iako su židovska naselja problem koji treba biti riješen, ona nikad nisu bila – niti će ikad biti – srž problema.

Izvor konflikta je „nepopustljivo palestinsko odbijanje da priznaju židovsku državu u bilo kojim granicama.“

„Izrael je spreman, ja sam spreman pregovarati. Ali o jednoj stvari nikad neću pregovarati, a to je naše pravo na jednu i jedinu židovsku državu.“, poručio je Netanyahu. Spomenuo je također i palestinsko poticanje na mržnju te rekao da su „stotine tisuća palestinske djece indoktrinirane mržnjom svakog dana i svakog sata.

„To je nasilje nad djecom,“ dodao je.

„Kako možemo očekivati da će mladi Palestinci podržati mir ako im njihovi vođe truju umove mržnjom?“ Ali također je rekao da želi dati do znanja kako nije odustao od mira i od rješenja koje će uključivati dvije države te da su promjene koje se trenutno događaju u arapskom svijetu dobra prilika za unapređenje mira.

Na istom podiju, sat vremena ranije, Abbas je obećao da će podnijeti UN-ovom Vijeću sigurnosti zahtjev protiv izgradnje izraelskih naselja i „terora koji naseljenici čine Palestincima.“

Rekao je da će Palestinci poduprijeti sve napore UN-ova Vijeća sigurnost da donese odluku protiv izgradnje tih naselja te je ukazao SAD-u na to da se nada da takav potez neće naići na veto.

„Pozivam vas da 2017. proglasimo godinom završetka izraelske okupacije nad našom zemljom i našim narodom,“, rekao je plenumu.

U svom govoru, Abbas je također pozvao Britaniju da se ispriča za Balfourovu deklaraciju iz 1917. te je ustvrdio da je kao rezultat britanskog odobrenja za uspostavu židovske države u Svetoj zemlji, Izrael od 1948. ustrajao u svom preziru prema međunarodnim zakonima te se proširio više no što je bilo određeno tim ugovorom.

Premijer Netanyahu ismijao je palestinskog vođu zbog tih tvrdnji.

Ambasador Izraela u UN-u, Danny Danon, također je kritizirao govor predsjednika Abbasa.

„Abbas je iskoristio govornicu UN-a kako bi prezentirao palestinski teror. Njegove opasne riječi sigurno će dovesti do još većeg broja terorističkih napada protiv Izraela,“ rekao je Danon. „Palestinska mladež koja danas sluša njegov govor, postat će teroristi sutrašnjice. Abbasove riječi su poput otkucavanja prije eksplozije bombe.“

Comments are closed.