najnovije vesti

Održana mirovna konferencija u Parizu

januar 15th, 2017 | by admin
Održana mirovna konferencija u Parizu
Info
0

U nedjelju, 15. januara, u Parizu je održana mirovna konferencija sa temom postizanja mira na Bliskom Istoku.

Konferenciju je otvorio francuski ministar vanjskih poslova, Jean Marc Ayrault, koji je u uvodnom govoru istaknuo da Francuska želi potaknuti postizanje rješenja za mir između Izraela i Palestine te da je jedino moguće rješenje – rješenje u kojem će te dvije države postojati jedna uz drugu.

Francuski predsjednik, Francois Hollande, kasnije je dodao da izgradnja naselja u Istočnom Jeruzalemu i terorizam predstavljaju prepreku u postizanju mira.

Konferenciji je, između ostalih, prisustvovao i američki državni tajnik John Kerry kojem je francuski ministar Ayrault zahvalio na neumornom trudu u promoviranju mirovnog procesa. Kerry je nakon nedjeljne konferencije, u telefonskom razgovoru, obećao izraelskom premijeru Netanjahuu da zaključci konferencije neće dovesti do daljnjih koraka u Sigurnosnom Vijeću UN-a i ostalim međunarodnim institucijama sve dok američki predsjednik Obama ne napusti svoju predsjedničku funkciju.

Premijer Netanjahu odbio je, naime, prisustvovati mirovnoj konferenciji u Parizu nazivajući ju uzaludnom i rekao je da smatra da je ta konferencija organizirana u dogovoru Francuza i Palestinaca te da nema nikakvih naznaka da će to biti u korist mira.

Ispred izraelskog veleposlanstva u Parizu se pak za vrijeme konferencije skupilo više od 1000 ljudi, većinom Židova, koji su protestirali protiv njena održavanja jer smatraju da je cilj konferencije ugroziti poziciju Izraela i podijeliti Jeruzalem.

Palestinska samouprava izrazila je zadovoljstvo zaključcima konferencije te je apelirala na Francusku da što prije prizna Palestinu kao samostalnu državu.

 

Comments are closed.