najnovije vesti

Obama želi da postane generalni sekretar UN-a, Netanjahu čini sve da ga u tome zaustavi

januar 12th, 2016 | by admin
Obama želi da postane generalni sekretar UN-a, Netanjahu čini sve da ga u tome zaustavi
Info
0

Izgleda da predsednik Obama nema nameru da izađe iz Bele kuće i da izbledi iz centra pažnje. Ne, on svoj pogled usmerava prema svetskoj pozornici – ovoga puta prema mestu generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija, tako izveštava Kuvajtski dnevni list Al-Jarida.

Ali nisu svi svetski čelnici željni da vide da se to ostvari, uključujući najpre i ponajpre izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Washington Times izveštava:

„Izraelski premijer Benjamin Netanjahu planira da se osveti predsedniku Obami koji se prošle godine oglušio na njegove zamerke vezane uz nuklearni sporazum sa Iranom. Netanjahu navodno okuplja neke Arape kako bi omeli Obamine aspiracije da postane generalni sekretar UN-a nakon što sledeće godine napusti Belu kuću.“

Prema Al-Jaridi, Obama je već diskutovao o tome sa republikancima, demokratama i jevrejskim službenicima u SAD-u. Netanjahuu su navodno dojadili Obamini planovi koje naziva ‘Obama projekt’.

„’Nije li osam godina Obame dovoljno? Osam godina tokom kojih je ignorisao Izrael? A sada želi da bude u poziciji u kojoj nam može izazvati teškoće u međunarodnoj areni’’, citira Netanjahua kuvajtski list.

Neke od tema oko kojih Izrael vodi bitku sa predsednikom Obamom su ‘’zbližavanje SAD-a sa Muslimanskom braćom, rušenje Mubarakovog režima i pokušaji ujedinjenja SAD-a sa političkim islamom’’, rekao je Netanjahu.
Generalnom sekretaru UN-a, Ban Ki-Munu, mandat ističe početkom 2017.godine, što Obamu stavlja u poziciju da ostvari svoje aspiracije. Nakon govora koji je prošle godine održao u West Pointu, neki su primetili da je zvučao kao da je već ušao u kampanju za novu ulogu.

Comments are closed.