najnovije vesti

Najstariji bračni par koji je uselio u Izrael (Nikad nije kasno)

januar 1st, 2016 | by admin
Najstariji bračni par koji je uselio u Izrael (Nikad nije kasno)
Kultura
0

Biblija kaže da je Avram imao 75 godina kada je napustio svoj rodni kraj Haran i uputio se prema zemlji Hanan. No, u poređenju sa bračnim parom koji je za sada najstariji bračni par koji je uselio u Izrael, Avram je bio mladić!

Filip i Doroti Grosman iz Baltimora, u dobi od 95 i 93 godine, za sada su najstariji bračni par koji je uselio u Izrael. U braku su već 71 godinu i imaju troje dece (od kojih dvoje takođe živi u Izraelu) te petero unuka, 14 praunuka i 2 čukununuka. Pre penzionisanja, Filip je zarađivao za život svoje porodice kao računovođa, a Doroti je bila domaćica.

‘’Mi volimo Izrael i veoma smo uzbuđeni zbog našeg useljenja’’, rekla je Doroti. ‘’Takođe smo veoma srećni što ćemo da živimo blizu svoje porodice ovde u Izraelu.’’

Na Ben Gurion aerodromu, Filipa i Doroti dočekala je njihova porodica koja ih je odvela u njihov novi dom u Jerusalimu. Josef Segel, njihov 22-godišnji praunuk, rekao je da se oseća blagosloveno što ima prabaku i pradedu i dodao da je njegov praded tehnološki veoma spretan za svoje godine jer mnogo pisama piše na računaru.

Erez Halfon, potpredsednik grupe Nefeš B’Nefeš, organizacije koja omogućava useljenje Jevreja u Izrael, rekao je: ‘’Filip i Doroti Grosman su dokaz da nikad nije kasno za to da se snovi ostvare i da se donese takva važna životna odluka. Čestitamo im i želimo da još mnogo godina provedu u zdravlju i sreći zajedno sa svojom porodicom.’’

Iako su Filip i Doroti najstariji bračni par koji je uselio u Izrael, titula najstarijeg pojedinačnog useljenika pripada dvojici imigranata iz bivšeg Sovjetskog saveza koji su 1990-ih uselili u Izrael sa 111 godina!

Što se tiče najmlađeg useljenika, rekord je oborilo osmoro dece – petoro dečaka i tri devojčice koji su rođeni u avionu tokom dramatične Operacije Solomon u kojoj je 1991.godine hiljade etiopskih Jevreja dovedeno u Izrael.

Izvor: www.jpost.com

Comments are closed.