najnovije vesti

Jerusalim: Ubijena policajka i trojica napadača

februar 4th, 2016 | by admin
Jerusalim: Ubijena policajka i trojica napadača
Info
0

Trojica Palestinaca naoružana automatskim oružjem, eksplozivnim napravama i noževima ubila su jednu izraelsku policajku i drugu teško ranila.

Napadači su potom likvidirani.

Bio je to jedan od najsmelijih napada u bezmalo pet meseci skoro svakodnevnog nasilja, uglavnom palestinskih napada nožem na izraelske policajce, vojnike i civile, ocenila je agencija AP.

Napad se dogodio kada su izraelski graničari u patroli primetili trojicu ljudi koji su im bili sumnjivi kraj kapije „Damask“ u jerusalimskom starom gradu, glavnom mestu za šoping Palestinaca, na kome inače ima puno turista, rekla je policijska portparolka Luba Samri.

Oficiri su ih zaustavili i jednom od njih počeli da kontrolišu isprave, dok su druga dvojica izvadila noževe i napala dve policajke. Jedna od njih, identifikovana kao devetnaestogodišnja Hadar Koen je kasnije podlegla ranama, saopštila je policija.

Policijski oficiri su pucali i ubili trojicu Palestinaca, a potom deaktivirali eksplozivne naprave koje su napadači nosili.

Portparolka Samri je saopštila da su oficiri svojim telima sprečili kombinovan napad.

Policija je napadače identifikovla kao dva dvadesetogodišnjaka i jednog godinu dana starijeg iz sela Kabatija kraj Dženina na severu Zapadne obale, javio je izraelski list Harec.

Izraelski mediji navode da se ni za jednog napadača ne zna da je povezan s nekom terorirističkom organizacijom.

Od sredine septembra, 27 Izraelaca je ubijeno u napadima Palestinaca.

Najmanje 154 Palestinaca je ubijeno, uključujući 109 onih za koje Izrael tvrdi da su bili napadači. Ostali su ubijeni u sukobima s izraelskim vojnicima.

Izrael tvrdi da nasilje podstiče palestinska kampanja laži i huškanja na nasilje, dok Palestinci kažu da je to rezultat nezadovoljstva zbog skoro pola veka izraelske okupacije.

Nijedna organizacija nije odmah preuzela odgovornost za današnji napad. Hamas ga je označio „herojskim“, pohvalivši sposobnost napadača da dođu do Jerusalima uprkos mnogobrojnim kontrolnim punktovima na Zapadnoj obali.

Comments are closed.