najnovije vesti

Izraelska tehnologija pretvara vazduh u pitku vodu

januar 10th, 2016 | by admin
Izraelska tehnologija pretvara vazduh u pitku vodu
Tehnologija
0

Vojne jedinice širom sveta, bez obzira na to gde se nalaze, znaju da ni uz najbolji trening, ljude i oružje, bitku ne mogu da dobiju ako im nedostaje jedna životno važna stvar -voda. Jedna od briga vojnih zapovednika jeste da obezbede da izvori vode budu uvek dostupni, čak i u najsušnijim predelima.

Jedna izraelska kompanija pristala je na izazov da pokuša da obezbedi vodu na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, na način da je izvuče iz nečega što postoji svuda – iz vazduha.

Water-Gen, kompanija iz izraelskog grada Rišon LeCiona, specijalizovana je za tehnologije izvlačenja vode koje su integrisane u vojna vozila i druge vojne jedinice. Njihova tehnologija izvlači vodu iz vlažnog vazduha pa je pretvara u vodu za piće. Sistem filtrira vazduh tako da voda može da bude izvučen i skladišten u cisterne. Zatim se tamo hladi i pročišćava kako bi bila pitka. Takva voda može zatim da se pušta iz slavine koja se nalazi unutar sistema ili kabine.

Direktor Arije Kohavi kaže da je transport vode jedan od najčešćih razloga zbog kojeg vojni konvoji moraju da odstupe. Ti konvoji su često napadani i trpe gubitke. On dodaje da ‘’ako možemo da vodu proizvedemo na mestu na kojem se ona konzumira, štedimo na transportu vode i smanjujemo rizik i troškove.’’

Prema Water-Genu, uređaj koji se može staviti u vozilo, proizvodi 40-80 litara pitke vode dnevno, čak i za vreme najtežih vremenskih i drugih spoljnih faktora. Sistem koji se pokreće uz pomoć solarne ili električne energije, dizajniran je da ispuni vojne potrebe i standarde.

Kompanija se nada da njihova tehnologija može da bude upotrebljena ne samo u vojne svrhe, već i u sušnim regijama širom sveta. Britanija, Španija i UNHCR već su iskazali interes za njihove proizvode.

Comments are closed.