najnovije vesti

Izraelska kompanija napravila najmanju Bibliju na svetu

januar 16th, 2016 | by admin
Izraelska kompanija napravila najmanju Bibliju na svetu
Tehnologija
0

Pomoću nove inovativne tehnologije, Ami Bentov, osnivač kompanije Jerusalem Nano Bible, osmislio je najmanju Bibliju isprintanu na površinu od 5×5 mm koju je nazvao nano Biblija. Bentov veruje da su nano Biblije, koje su u prodaji od 2013.godine, savršen spoj izraelske duhovnosti i reputacije Izraela kao predvodnika u visokoj tehnologiji. On je bio inspirisan posebnošću modernog Izraela koji predstavlja mesto tehnološkog napretka i mesto gde se susreću razne religije.

Izrael je mesto kontrastnih verovanja, mesto gde su molitve za mir i pretnje rata svakodnevnica. Ta je ideja motivisala Bentova da započne projekat čiji produkt će da prenese poruku utehe svim religijama.

Sa najnovijom izraelskom nanotehnologijom, stapanje duhovnosti i nauke Izraela nikad nije bilo lakše. Taj se izum očigledno isplatio Bentovu i njegovoj kompaniji jer su nedavno nominirani i za Ginisovu knjigu rekorda za izum najmanje Biblije na svetu.

Nano Biblija može da se montira na razne dekoracije i metale, a prodaje se i kao dodatak nakitu, privescima, narukvicama, ogrlicama, satovima.

Nano Biblija dostupna je u verziji Novog ili Starog zaveta, kao i na raznim jezicima. Svako slovo Biblije veličine je 0,18 mikrona tako da je nečitljivo golom oku. Da bi pročitao ovu Bibliju, čoveku je potrebno uvećanje od 1000 puta.

Za primer, reći ćemo da debljina jedne čovekove vlasi iznosi između 80.000 i 100.000 nanometara, dok debljina jednog slova u nano Bibliji iznosi samo 600 nanometara. To je 10 puta veće od širine UV zraka i 24 puta veće od širine niti DNA.

Bentov se nada da rad njegove kompanije može da promeni način na koji ljudi širom sveta razmišljaju o Bibliji. “Kad bi čitav svet samo jednu minutu ili nekoliko minuta dnevno govorio o Bibliji, bilo da je nose na svom nakitu ili samo imaju sa sobom, tih nekoliko minuta bilo bi nekoliko pozitivnih minuta njihovog života kojih inače ne bi bilo,” kaže Bentov.

“Imati Bibliju uvek sa sobom je snažan podsetnik vere”, dodaje. “To daje jak osećaj povezanosti, a može čak uticati i na to da se čovek ponaša bolje. Ako svaki čovek samo minutu na dan govori o Bibliji i ako saberemo sve te minute, stvorili smo mnogo pozitivnosti. Ta pozitivnost će da donese blagoslov svima nama”, zaključuje Bentov.

Comments are closed.