najnovije vesti

Izrael spreman na saradnju sa Saudijskom Arabijom u borbi protiv Irana

novembar 21st, 2017 | by admin
Izrael spreman na saradnju sa Saudijskom Arabijom u borbi protiv Irana
Info
0

Ugledni saudijski sajt objavio je intervju bez presedana s načelnikom generalštaba vojske Izraela, signalizirajući bližu saradnju između dve zemlje protiv regionalnog rivala Irana.

U intervjuu objavljenom na sajtu Elaph prošle sedmice, general-pukovnik Gadi Eisenkot rekao je da je Izrael spreman podeliti obaveštajne podatke zbog pretnje koju predstavlja Teheran.

Izraelska vojska potvrdila je sadržaj intervjua, što je bez presedana jer Saudijska Arabija i Izrael nemaju zvanične diplomatske odnose.

U intervjuu Eisenkot je nazvao Iran istinskom i najvećom pretnjom Bliskom Istoku, optužujući ga da podržava oružane grupe u regiji.

Dodao je da je neophodno zaustaviti Iran da širi svoj uticaj.

U razgovoru za Al Jazeeru, Anna Ahronheim, vojna dopisnica Jerusalem Posta, potvrdila je izveštaj, rekavši da je intervju radio izraelski novinar u Tel Avivu.

„To je prilično značajno“, rekla je Ahronheim, navodeći da Eisenkot ne daje intervjue čak ni izraelskim medijima.

Ahronheim kaže da nije izgledno da će dve zemlje odmah početi sarađivati na velikoj razmeni obaveštajnih podataka, ali da bi mogle blisko sarađivati kada je u pitanju Iran.

Međutim, Eisenkot je u intervjuu rekao da Izrael nema interesa pokrenuti napad na Hezbollah u Libanu, povezan s Iranom.

Izrael je ubrzano sklapao saveze sa Saudijskom Arabijom u javnosti nakon što je Donald Trump postao predsjednik SAD-a.

U junu je Yisrael Katz, izraelski ministar obaveštajne službe i transporta, rekao da je saudijski kralj Salman pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Rijad kako bi se uspostavili puni diplomatski odnosi.

Također je rekao da bi kralj trebao poslati svog sina, princa prestolonaslednika Mohammada bin Salmana, u Tel Aviv.

Agencija AFP kasnije je objavila da je princ u tajnosti posjetio Tel Aviv u septembru, no tu je informaciju Saudijska Arabija opovrgla.

Comments are closed.