najnovije vesti

Izrael slavi 68 godina nezavisnosti

maj 12th, 2016 | by admin
Izrael slavi 68 godina nezavisnosti
Info
0

Jerusalim – Proslava 68 godina nezavisnosti Izraela počela je tradicionalnim paljenjem baklji na vojnom groblju na Brdu Hercl u Jerusalimu.

Prethodno je u tužnoj atmosferi obeležen Dan sećanja na poginule vojnike i žrtve terora.

Ove godine su baklje posvećene građanskoj hrabrosti. Vojnici i civili koji su omeli terorističke napade bili su među 14 Izraelaca odabranih da zapale baklje na zvaničnoj ceremoniji i da označe početak proslave Dana nezavisnosti širom zemlje.

Nezavisnost se slavi posle Dana sećanja na poginule vojnike i žrtve terora kako bi se ukazalo na vezu između ratova koje je Izrael vodio i osnivanja i opstanka jevrejske države, navodi agencija AP.

Nad ovogodišnjom ceremonijom paljenja baklji nadvila se senka optužbi protiv jednog hrišćanskog lidera, oca Gabriela Nadafa, kome je pripala čast da zapali jednu baklju.

Nadaf je izabran zbog svojih nastojanja da ubedi mlade Arape hrišćane da se regrutuju u izraelsku vojsku. Međutim, to je izazvalo tugu među mnogim Arapima uz nove optužbe na njegov račun da je seksualno uznemiravao mlade ljude kojima je pomagao.

Među civilima kojima je ta čast pripala je Hercl Biton (57), vozač autobusa koji je omogućio putnicima da izađu iz vozila dok se on borio s Palestincam naoružanim nožem u januaru prošle godine.

Jednu baklju je zapalila Rona Ramon, udovica izraelskog astronautu Ilana Ramona, koji je poginuo 2003. godine u katastrofi amaeričkog svemirskog broda Kolumbija.

Prethodno su tokom dana Izraelci obišli vojna groblja dok su mediji emitovali dokumentarne emisije o ratovima.

Večeras je, međutim, atmosfera sasvim promenjana i počele su proslave uz vatromete širom zemlje. Proslava se nastavlja sutra uz avionski šou i dodelu prestižnih nagrada „Izrael“ za životno delo i dostignuća u raznim oblastima nauke i umetnosti.

Pre početka proslave, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je uputio poruku unapred snimljenu u kojoj je naglasio važnost jedinstva.

„Mnogi izazovi stoje pred nama, ali sam uveren da ih možemo prevazići jedinstvom i nadom“, rekao je Netanjahu.

„Znamo da nema egzistencije bez zaštitne snage, nema nezavisnosti bez snage. Zato mi svi salutiramo vama, našim dragocenim vojnicima, našim policajcima i policajkama, našim ženama i muškarcima iz bezbednosnih snaga. Vi čuvate državu i ja vas molim da štitite sebe. U ime čitave nacije, hvala vam“, istakao je izraelski premijer.

Comments are closed.