najnovije vesti

Iran finansijski nagrađuje teroriste

februar 26th, 2016 | by admin
Iran finansijski nagrađuje teroriste
Info
0

Islamska republika Iran u sredu je objavila svoju podršku „jerusalimskoj intifadi“ kojoj je Izrael izložen poslednjih pet meseci, ističući da će da finansijski nagraditi porodice palestinskih terorista.

Na konferenciji za štampu koje se u sredu održala u Bejrutu, iranski ambasador u Libanu, Mohamad Fathali, izjavio je: „Kao podršku potlačenim Palestincima, Iran obećava finansijsku pomoć porodicama palestinskih „mučenika“ koji su ubijeni u „jerusalimskoj intifadi“.

Prema rečima iranskog ambasadora, svaka porodica nekog „mučenika“ će da primi nagradu od 7.000 američkih dolara, dok će svota za porodicu čiji dom je uništen od strane izraelske vojske (IDF-a) da iznosi 30.000 američkih dolara. Pomoć će da se isplaćuje preko palestinskog ogranka Šahid institucije koja je osnovana u Iranu 1992.

Fathali je pozvao arapsko muslimansko stanovništvo da se ujedini u pogledu palestinskog pitanja i rekao je da će “krv mučenika da oslobodi čitavu Palestinu, od reke do mora.“

Hamasov šef za odnose s javnošću, Osama Hamdan, koji je prisustvovao konferenciji za štampu, rekao je da Hamas ceni iransku inicijativu da podrži palestinsku intifadu, i dodao da to nije prvi takav gest koji je Iran iskazao Palestini te da Iran palestinsko pitanje doživljava “kao svoje vlastito.“

Ofir Gendelman, portparol premijera Netanjahua, izjavio je da je Izrael osudio objavu iranskog ambasadora.

“To ponovo pokazuje ulogu Irana u podsticanju i ohrabrivanju terorizma,“ rekao je Gendelman.

Comments are closed.