najnovije vesti

Fatah: Postojanje Palestine uz Izrael je samo “faza”

januar 25th, 2016 | by admin
Fatah: Postojanje Palestine uz Izrael je samo “faza”
Info
0

Tavfik Tiravi kaže da će rado da prihvati državu u granicama iz 1967.godine, ali samo kao korak prema konačnoj državi koja će da se proteže od reke Jordan do Mediteranskog mora

Član Palestinske uprave i partije Fatah koju vodi predsednik Mahmud Abas, izjavio je da je postojanje palestinske države uz izraelsku državu samo ‘faza’ i da bi Palestina na kraju trebala da se proteže od reke Jordan do Mediteranskog mora.
U razgovoru za izveštajnu agenciju Maan, 19. Januara 2016, Tavfik Tiravi, član centralnog komiteta Fataha, rekao je: “Palestina se proteže od reke do mora … palestinska država u granicama iz 1967, sa Jerusalimom kao glavnim gradom je samo faza, koliko ja znam.”

Tiravi je rekao da će rado da prihvati državu u granicama iz 1967. kao prvi korak, ali je upozorio: “Nemojte da mislite da može da postoji rešenje palestinskog pitanja u kojem će granice da budu limitirane na Zapadnu obalu i Gazu. Pozivam svakog Palestinca da ne kaže da je mapa Palestine limitirana na ta područja.”

Brzo je dodao: “To ne znači da ja želim da bacim Jevreje u more. Ne, ja želim da živim zajedno sa njima… Mi želimo da ljudi koji su u Palestini žive u istorijskim granicama Palestine.”

Prošlog novembra, Tiravi je pohvalio svog dvogodišnjeg sina koji je u dečjoj pesmi koja veliča mučeništvo izražavao svoju želju da ubije ‘cioniste’.

U intervjuu za palestinsku TV stanicu, Tiravi je ponosno izjavio: “Danas mi je njegova majka ispričala da je pevao: ‘Tata, kupi mi mitraljez i pušku pa da mogu da porazim Izrael i cioniste’, na šta je istaknuo i to da njegov sin ‘nema još ni tri godine!’

Iako je Tiravi priznao da njegov sin ne razume značenje pesme, on je rekao da su takve emocije prirodan izraz palestinskog nacionalizma.

“Palestinac, prirodno i putem obrazovanja, oseća pripadnost zemlji i domovini,’’ objasnio je.

Tiravi je u nekoliko navrata izrazio skepticizam u to da će pregovori da rezultiraju stvaranjem palestinske države i zalagao se za oružani otpor protiv Izraela.

2014.godine, Tiravi je komentarisao palestinske napade na Izraelce kao ‘ništa drugo osim reakcije na okupaciju i na doseljenike u okupiranom Jerusalimu i širom zemlje.’

“Pregovori neće ništa da nam donesu… mi, sve palestinske frakcije, moramo da se vratimo u predeo delovanja. Kada to učinimo, mnoge stvari će da se promene,” rekao je Tiravi za libanske vesti.

Takođe je pomenuo da su Palestinci gurnuti u pregovore sa Izraelom od strane zapadnih i arapskih zemalja koje insistiraju na diplomatiji, i da palestinsko vođstvo nije imalo drugu opciju, osim da na to pristane.

Ranije ovog meseca, Tiravi je za palestinsku televiziju izjavio da Adolf Hitler “nije bio moralno pokvaren, već da je bio odvažan.”

Comments are closed.