najnovije vesti

Eskalacija sukoba na sjevernoj granici Izraela

februar 11th, 2018 | by admin
Eskalacija sukoba na sjevernoj granici Izraela
Info
0

Ulazak iranskog drona u izraelski zračni prostor iz Sirije, pokrenuo je u subotu niz dramatičnih događaja na Bliskom Istoku. Izraelci su odmah srušili iranski dron te gađali nekoliko sirijskih i iranskih vojnih baza u Siriji.

Sirija je na to uzvratila velikom paljbom na izraelske zračne jedinice u kojoj je uspjela srušiti jedan izraelski vojni avion.

Prema sirijskom izvještaju, Izraelci su gađali bazu iz koje Sirija šalje dronove koji sakupljaju obavještajne podatke o Islamskoj državi te je baza bila pogođena u vrijeme kad su dronovi obavljali redovitu misiju. Sirija i Iran opovrgnuli su izraelske tvrdnje da je njihov dron ušao u izraelski zračni prostor te su rušenje drona nazvali ‘terorističkim činom’ i upozorili na ‘ozbiljan odgovor na svaki pokušaj daljnje izraelske agresije’.

Prema izraelskom izvještaju, sukob je započeo kada je dron ušao u izraelski zračni prostor te je srušen iznad mjesta Bet Shean, blizu jordanske granice.

Vojska je ovu infiltraciju prozvala ‘ozbiljnim kršenjem izraelskog suvereniteta’ i rekla da će Iran biti odgovoran za ishod dramatične eskalacije tenzija na sjevernoj izraelskoj granici.

Iranski general Hossein Salami odbio je potvrditi da je iranski dron srušen: „Ne možemo potvrditi tu vijest jer su Izraelci lažljivci… ako Sirijci to potvrde, onda će potvrditi i Iran.“

On je istovremeno upozorio na to da Teheran ima kapacitet da uništi sve američke vojne baze u regiji i da „uspostavi pakao nad cionističkim režimom“.

Glasnogovornik sirijske vojske izjavio je da će njegova zemlja nastaviti odgovarati na svaki napad koji se događa na sirijskom tlu.

Izraelski vojni avioni koji su jučer letjeli nad Sirijom, suočili su se sa teškom paljbom. Jedan izraelski avion F-16 srušen je od strane sirijske vojske na sjeveru Izraela. Jedan od dvojice pilota teže je ranjen, dok je drugi zadobio lakše ozljede prilikom prisilne evakuacije iz aviona.

Ukoliko je točno da su avion srušile neprijateljske snage, to bi mogao biti prvi takav slučaj u Izraelu sve od Libanonskog rata 1982. godine.

Glasnogovornik izraelske vojske, Jonathan Conricus rekao je da je vojska imala informacije o misiji iranskog drona, no nije htio otkrivati detalje, rekavši samo to da je bila riječ o dronu na vojnom zadatku kojim su upravljale iranske vojne snage.

Upozorio je Siriju i Iran da se ‘igraju sa vatrom’, no naglasio je i to da njegova zemlja ne traži eskalaciju sukoba.

„Ovo je najozbiljnije kršenje izraelskog suvereniteta s iranske strane u posljednjih nekoliko godina,“ rekao je Conricus novinarima. „Zato je i naš odgovor toliko ozbiljan.“

Tokom subotnjeg prijepodneva sirene su se čule diljem sjevernog Izraela kao rezultat velike sirijske paljbe. Nekoliko sirijskih raketa palo je na izraelski teritorij, no nisu prouzročile ozbiljniju štetu.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da izraelska vojska prati događaje u regiji te da je potpuno pripremna za daljnje akcije koje budu potrebne.

Izrael već neko vrijeme upozorava na sve veću aktivnost Irana na sjevernim granicama sa Sirijom i Libanonom. Očigledno je da Iran želi iskoristiti sirijski teritorij kako bi započeo napade na Izrael, kao i da pokušava stvoriti koridor od Irana do Libanona koji će im omogućiti lakše naoružavanje Hezbolaha.

Bivši izraelski vojni pilot, Reuven Ben-Shalom, rekao je da je brz i vatren izraelski odgovor na incident bio potreban ne samo kako bi se uklonila trenutna prijetnja, već i kako bi se Iranu poslala vrlo jasna poruka o tome da Izrael zna za njegovu aktivnost u Siriji.

„Činjenica da je ovaj neidentificirani dron bio praćen i da su ga izraelske zračne jedinice tako lako presrele, pokazuje naš kapacitet i našu odluku da ne dozvoljavamo kršenje izraelskog suvereniteta,“ rekao je Ben-Shalom. „Mislim da je dobro da naši neprijatelji shvate naše sposobnosti.“

Comments are closed.