najnovije vesti

E-mejlovi Hilari Klinton pokazuju da je ona opasna za Izrael?

decembar 31st, 2015 | by admin
E-mejlovi Hilari Klinton pokazuju da je ona opasna za Izrael?
Info
0

Prema izveštaju Makor Rišonovog nedeljnika Dijokana, e-mejlovi između pretpostavljene predsedničke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton i njenih bliskih prijatelja otkrivaju da bi njen izbor za predsednika lako moglo da bude neprijateljski nastrojeno prema Izraelu.

Izveštaj citira razgovore koje je Klinton mejlovima razmenjivala sa svojim savetnicima i bliskim prijateljima, a koji su, nakon skandala u kojem je srušen njen privatni server, procureli u javnost.

 

SAD kao drevni Rim

Jedan takav mejl poslao je Sidni Blumental, bivši savetnik predsednika Bila Klintona i otac radikalnog anti-izraelskog aktiviste Maksa Blumentala. U martu 2010.godine, veče pre AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) konvencije, na kojoj je Hilari Klinton bila glavni govornik, Blumental joj je poslao dokument u kojem radikalni izraelski levičar Uri Avneri poredi Izrael sa zilotima u Jeruzalemu koji su se u periodu drugog Hrama borili protiv Rimljana. U toj usporedbi, SAD predstavlja Rim. Klinton je pročitala dokument i rekla Blumentalu da će o tome izvestiti AIPAC idućeg dana te pitala da li i kako da upotrebi taj materijal u svom govoru.

“Evo nekoliko ideja,” napisao je Blumenthal. “Drži Bibija (Netanjahua) na iglama, podsećajući sve da je on bio na Wye-u, glavnom događaju u mirovnom procesu, i da je to bilo uspešno.” Još je sugerisao, “Rekao bih da ono što trebaš učiniti jeste da, kada hvališ AIPAC, podsetiš na nenapadan, ali direktan način da on nema monopol nad američkim jevrejskim mišljenjem. Bibi (Netanjahu) okreće sve jevrejske organizacije u SAD-u (i neokonzervativce, i religioznu desnicu, i sve druge koje može) protiv američke administracije. AIPAC je postao organ izraelske desnice, posebno Likuda. Spominjanjem organizacije “J Street” daješ im legitimitet i kredibilitet te stvaraš prostor u kojem američka jevrejska zajednica može otvoriti debatu koja će da podrži težnje američke administracije u mirovnom procesu. Samim pominjanjem “J Streeta”, AIPAC postaje deo spektruma, a ne onaj ko spektrum kontroliše.’’

Iako Klinton na kraju nije poslušala Blumentalov savet i nije pomenula “J Street”, Makor Rišon ističe da je Blumentalov uticaj potencijalna opasnost koju treba da imamo u vidu.

U junu 2009.godine, Blumenthal je savetovao Klintonovu o tome kako da pristupi Netanjahuovom Bar Ilan zahtevu za rešenjem sa dve države. “Nedostaci Bibijeve otrovne pilule (zahteva) moraju da budu istaknuti što pre i to bez komplikovanja sa krizom u Iranu,” napisao je. “Opcija: pretvaraj se da je njegov zahtev za dve države nova pozicija (u stvari je to samo preimenovanje njegove pređašnje pozicije sa više-manje jednakim uslovima), ali istakni da njegovi uslovi (suština svega) čine neostvarivim ono što on sada preferira. Drugim rečima, uhvati njegov očigledno lažan i hipokritičan trik ne kao lažan i hipokritičan, nego kao kontradiktoran u svojim vlastitim zahtevima i uslovima.

 

Nepoverljivost

Makor Rišon takođe kaže da je jasno da Klinton i njeni savetnici ne veruju Benjaminu Netanjahuu. Kao dokaz za to, citira mejl koji je poslao Martin Indik, bivši ambasador SAD-a u Izraelu, nakon Marmara debakla 2010.godine:

Netanjahu, objašnjava on, bi trebao da brzo reaguje ako želi da uspe u pregovorima sa vođom palestinske uprave Mahmudom Abasom. “U tom kontekstu, Bibijeve pregovaračke taktike postaju one koje poražavaju njega. Veruje da je velik pregovarač i da je glavni na terenu Bliskog istoka, i radi toga podiže svoje zahteve mnogo iznad onoga što je razumno jer veruje da je to najbolji način da sebi podigne cenu. Proces u kojem se on dovodi do razumne cene traži mnogo energije, mnogo dobre volje, ponižava njegovog palestinskog partnera pregovarača i udvostručava sumnje o njegovoj ozbiljnosti.

Na kraju, pod velikim pritiskom sa svih strana, on će da donese konačni ustupak, ali tek nakon mnogo potrošenog vremena i kada svi već budu ljuti na njega pa time neće da pridobije niti one koji ga podržavaju, niti partnere pregovarače.

Iskreno, čini mi se da njemu nedostaje duh velikodušnosti,” dodao je Indik. “To je, u kombinaciji sa njegovim legendarnim strahom da ne ispadne ‘frajer’ (gubitnik) u očima svog naroda, pravi problem u pregovorima, posebno zato jer on drži većinu karata.”

Na dan Marmara akcije, Blumenthal je poslao Klintonovoj mejl sa “nekoliko observacija vezanih uz izraelsku akciju” te rekao da bi se događaj mogao smatrati “Bibijevim obrnutim Entebeom.”

Blumenthal je objasnio da Netanjahu “očajnički traži odobravanje svog oca i da se nikad ne može mjeriti sa svojim poginulim bratom.”

“Akcija na brodu koji plovi prema Gazi podseća na akciju na Entebeu, osim što ovde nema taoca, nema pištolja, to nije Afrika, i to je fijasko; inače, to je Entebbe.”

Nakon čitanja mejla, Klinton ga je prosledila Džejku Sulivanu, zameniku šefa osoblja. Dodala je skraćenice “fyi” (for your information – za tvoju informaciju) i “ityso” (I told you so – rekla sam ti da je tako), dajući time do znanja da se slaže sa Blumentalovim observacijama.

 

Nerealističnost

Makor Rišon smatra da razmene mejlova ukazuju na to da su Klinton i njeni savetnici često nerealistični u svojim očekivanjima vezanim uz Bliski istok. Kao primer toga, on citira razmenu mejlova iz 2010.godine, između Klinton i Ane Marije Slauter, koja je bila šef planiranja politike u američkom Stejt Departmentu. Slauter je sugerisala Klinton da podrži “The Arc”, plan u kojem bi Rand korporacija uložila 6 milijardi dolara u infrastrukturu koja bi povezala Gazu sa Judejom i Samarijom.

Predlog je ignorisao činenicu da je Gaza pod upravom Hamasa.

 

“Ovde je link za video ‘The Arc’ http://friendsofthearc.org, nacionalni plan ulaganja u infrastrukturu palestinske države koji je osmislila Rand korporacija,” piše ona. “Samo je 8 minuta dugačak, ali je sjajan prikaz vizije Arca i potencijala koji ima za uspostavljanje mira u regiji. Obećavam da je vredno toga.”

“To je sjajna praktična ideja,” odgovara Klinton. “Hvala što si poslala. Rado bih o tome raspravljala sledeće sedmice.”

“Drago mi je da si uzela vremena da pogledaš,” odgovara Slauter. “To je ujedno i praktično ostvarljivo i vizionarski.”

 

Comments are closed.