najnovije vesti

„Budućnost Irana je u raketama, ne u pregovorima“

mart 30th, 2016 | by admin
„Budućnost Irana je u raketama, ne u pregovorima“
Info
0

Raketni program a ne dijalog je ključan za budućnost Irana , izjavio je danas vrhovni iranski vođa Ajatolah Ali Hamnei, prenosi Rojters.

– Oni koji kažu da je budućnost u pregovorima a ne u projektilima su ili neznalice ili izdajnici – rekao je Hamnei kako je navedeno na njegovom veb sajtu, prenosi Rojters.

On je time podržao Revolucionarnu gardu koja je početkom marta izvršila raketne probe koje je Zapad kritikovao. Hamnei je prošle godine podrža i nukelarni sporazum sa svetskim silama ali je posle toga pozvao Iran da izbegne dalje približavanje sa SAD i održi svoju ekonomsku i vojnu snagu.

– Ukoliko Iran teži samo pregovorima ali nema odbrambenu moć moraće da uzmakne pred pretnjama bilo koje slabe zemlje – rekao je Hamnei.

On je ovim možda reagovao na komentar bivšeg predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, de fakto lidera umerenijeg političkog saveza koji je prošle nedelje nas vom Tviter nalogu napisao da je „budućnost u dijalogu ne projektilima“

Iranska Revolucionarna garda ispalila je 8. i 9. marta nekoliko balističkih raketa iz silosa širom zemlje u okviru vojne vežbe. Teheran tvrdi da te rakete imaju isključivo odbrambenu namenu.

SAD i Francuska su saopštile da će, ukoliko bude potvrđeno da su proble uključivale nuklearne projektile, one predstavljati kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN iz jula prošle godine.

Savet bezbednosti UN ne bi trebalo da uvodi nove sankcije Iranu zbog nedavnog testiranja balističkih projektila jer se tim probama ne krši rezolucija UN, izjavio je nakon toga ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Vašington je u januaru uveo nove sankcije Iranu zbog raketnog programa ubrzo nakon što su Teheranu ukinute odvojene sankcije koje su bile vezane za iranski nuklearni program.

Comments are closed.