najnovije vesti

Ban Ki-moon osudio izraelsku kolonizaciju, Netanjahu: „Podstičeš terorizam!“

januar 29th, 2016 | by admin
Ban Ki-moon osudio izraelsku kolonizaciju, Netanjahu: „Podstičeš terorizam!“
Info
0

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun oštro je kritikovao nastavak izraelske kolonizacije Zapadne obale i pozvao na zamrzavanje gradnje, nakon čega mu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio da „podstiče terorizam“.

Ban je u govoru pred Većem sigurnosti u raspravi o Bliskom istoku izjavio da je „duboko zabrinut“ zbog novih izraelskih planova izgradnje stanova na Zapadnoj obali i nazvao ih „provokativnim inicijativama“.

„Te provokativne inicijative samo dodatno podižu napetosti i štete izgledima za političko rešenje“, ocenio je.

„Za napredak prema miru, potrebno je zamrzavanje naseljavanja“, rekao je. Nastavak gradnje „uvreda je palestinskom narodu i međunarodnoj zajednici… i u pitanje dovodi predanost Izraela rešenju dve države“.

Izraelsko ministarstvo obrane je odobrilo planove izgradnje 153 nova stana u naseljima Zapadne obale, prema izraelskoj organizaciji koja se protivi naseljavanju La Paix Maintenant.

„Palestinci su sve frustriraniji pod teretom poluvekovne okupacije i paralize mirovnog procesa“, rekao je pred članovima Vijeća sigurnosti.

Netanjahu žestoko uzvratio

Od Palestinaca je zatražio da prihvate pomirenje, a od zemalja donatora izdašnije finansiranje obnove Pojasa Gaze, ocenivši da tamošnje „opasno“ humanitarno stanje ugrožava regionalnu sigurnost. Glavni sekretar je ponovio da osuđuje palestinske napade na izraelske civile poslednjih mjeseci i raketne napade iz Gaze na Izrael.

Nakon Banovog govora pred Većem sigurnosti, izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je glavnog sekretara UN-a za „podsticanje terorizma“ .

„Komentari glavnog sekretara UN-a podstiču terorizam“, izjavio je Netanjahu u pisanoj izjavi objavljenoj u Jerusalimu. „Nema opravdanja za terorizam, palestinske ubice ne žele da izgrade jednu državu, oni žele da unište jednu državu“, smatra izraelski premijer.

Comments are closed.