najnovije vesti

Bajden: Širenje jevrejskih naselja ugrožava mir

mart 23rd, 2016 | by admin
Bajden: Širenje jevrejskih naselja ugrožava mir
Info
0

Jerusalim, Vašington — Potpredsednik SAD Džo Bajden pozvao je izraelsku vladu da pokaže da je posvećena rešenju o dve države za okončanje sukoba sa Palestincima.

Kako kaže, širenje jevrejskih naselja slabi izglede za mir.

„Stalan i sistematičan proces širenja naselja, legalizovanje divljih naselja i oduzimanje zemlje po mom mišljenju erodira izglede za dvodržavno rešenje“, rekao je Bajden na skupu proizraelskog lobija Američko izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, prenose izraelski mediji.

Bajden je objasnio da se ne slaže sa tvrdnjom vlade izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da širenje naselja neće uticati na napore da se reši sukob.

„Bibi (Netanijahu) misli da se to može uklopiti i ja verujem da on u to veruje. Ja ne (verujem),“ rekao je Bajden, dodavši da se čini kako region ide kao rešenju o jednoj državi, što je označio opasnim.

Potpredsednik SAD je ocenio da „u ovom trenutku ne postoji politička volja“ među Izraelcima i Palestincima da krenu ka ozbiljnim pregovorima, rekavši da je to „neverovatno razočaravajuće“.

Izrael otvoreno ističe da namerava da zadrži velike blokove jevrejskih naselja na osnovu svakog mirovnog sporazuma sa Palestincima. Oni međutim teže osnivanju nezavisne države na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i strahuju da će širenje naselja onemogućiti da imaju povezanu državu.

Palestinci smatraju da je širenje jevrejskih naselja jedan od faktora koji su doveli do kraha mirovnih pregovora u aprilu 2014. godine i da je talas nasilja u poslednjih pet meseci umanjio nade da će se pregovori uskoro obnoviti.

Bajdenu su sinoć aplaudirali i bodrili ga kada je kritikovao ono što je nazvao palestinskim akcijama u UN da se podrije Izrael.

On je rekao da promene u regionu, uključujući zajedničku borbu protiv ekstremista Islamske države, mogu da pomognu da se poboljšaju odnosi između Izraela i njegovih suseda.

Izrael i SAD takođe pregovaraju o izdašnoj vojnoj pomoći, rekao je Bajden.

„To će bez sumnje biti najizdašniji paket bezbednosne pomoći u istoriji SAD“, rekao je američki potpredsednik o sporazumu na osnovu koga će jevrejska država primati milijarde dolara godišnje, odnosno najveći deo takve pomoći SAD stranim zemljama.

Comments are closed.