najnovije vesti

3D tehnologija potvrđuje da je hebrejska Biblija nepromijenjena već 2000 godina

novembar 10th, 2016 | by admin
3D tehnologija potvrđuje da je hebrejska Biblija nepromijenjena već 2000 godina
Info
0

Spaljeni svici stari 2000 godina bili su desetljećima čuvani u spremištu izraelskog arheologa, previše krhki za otvaranje. No, sada je pomoću nove tehnologije otkriveno ono što u njima piše: najraniji dokaz o biblijskom tekstu u standardiziranom obliku.

Odlomci iz knjige Levitskog zakonika, znanstvenici kažu, nude prvi fizički dokaz o tome što se odavno vjerovalo – da verzija hebrejske Biblije koja se koristi i danas seže 2000 godina unatrag.

Ovo otkriće objavljeno je u listu Science Advances od strane znanstvenika iz Kentuckya i Jeruzalema i bilo je napravljeno pomoću “virtualnog odmatanja”, odnosno 3D digitalne analize X zrakama. Istraživači kažu da su po prvi puta mogli pročitati stari svitak bez da su ga fizički otvorili.

“Ne možete ni zamisliti tu radost u laboratoriju!”, rekla je Pnina Shor iz Izraelske direkcije za starine, koja je sudjelovala u istraživanju.

Digitalna tehnologija financirana od strane Googla i US National Science Foundation, trebala bi biti puštena u javnu upotrebu do kraja sljedeće godine.

Istraživači se nadaju da će ovu tehnologiju koristiti i dalje kako bi zavirili i u ostale stare dokumente koji su prekrhki za otvaranje, kao što su neki od svitaka s Mrtvog mora i svici papirusa karbonizirani u vulkanskoj erupciji vulkana Vezuvio. Znanstvenici također vjeruju da bi se ova tehnologija mogla koristiti i u poljima forenzike, obavještajnih službi i očuvanju starina.

Biblijski svici koji su proučavani u istraživanju bili su otkriveni 1970. u Ein Gediju, na području stare židovske zajednice blizu Mrtvog mora. Arheolozi su pronašli stare svitke u drevnom ormaru iz sinagoge.

Sinagoga je uništena u požaru, a svici su bili zatrpani ugljenom. Suha klima tog područja pomogla je da se očuvaju, ali kada bi ih arheolozi taknuli, oni bi se počeli raspadati. Iz tog su razloga stajali na policama gotovo pola stoljeća, bez da je itko znao što u njima piše.

Prošle godine, Yosef Porath, arheolog koji je radio na iskapanjima u Ein Gediju 1970.godine, ušao je u laboratorij Izraelske direkcije za starine sa kutijama punim komada drvenog ugljena. U laboratoriju su se radile slike svitaka s Mrtvog mora u visokoj rezoluciji i on je zamolio znanstvenike da skeniraju ove spaljene svitke.

“Pogledala sam ga i rekla, ‘Mora da se šališ’, “ kaže Shor, voditeljica laboratorija.

No, složila se sa idejom i te su svitke skenirali koristeći mikro CT baziran na X-zrakama, koji je zapravo 3D verzija CT skeniranja koja se koriste u bolnicama za slike dijelova tijela. Slike svitaka zatim su poslali Williamu Brentu Sealesu, istraživaču sa odjela kompjuterskih znanosti na Sveučilištu Kentucky. Samo jedan od svitaka uspjeli su dešifrirati.

“Ne samo da su se vidjela slova, već su bila i čitljiva,” rekao je Seales. “U tom trenutku bili smo potpuno ushićeni.”

Istraživači kažu da je to prvi puta da je biblijski svitak pronađen u drevnom ormaru sinagoge gdje je bio pohranjen za molitvu, a ne u pećinama u pustinji (kao što je slučaj sa svicima sa Mrtvog mora).

Tekst koji je otkriven u spaljenim svicima sa Ein Gedija 100 posto je identičan verziji teksta knjige Levitskog zakonika koja je u upotrebi već stoljećima.

Dvije tisuće godina, tekst hebrejske Biblije ostao je nepromijenjen.

Comments are closed.